Рэлігійная місія "Дабрачыннае каталіцкае таварыства Карытас" Гродзенскай дыяцэзіі

Ксёндз Раман Рачко - дырэктар

Адрас: 230025 г. Гродна, вул. К. Маркса, 4
тэл. +375 (15) 275 34 12
факс +375 (15) 275 34 11

1990 год можна лічыць годам пачатку працы па праектах Карытас Гродзенскай дыяцэзіі, у гэтыя гады ў адрас каталіцкіх супольнасцяў і парафій вобласці сталі паступаць першыя гуманітарныя грузы, якія размяркоўваліся сярод патрабуючых Гродзенскай дыяцэзіі. На працягу чатырох гадоў Карытас працаваў у межах парафій. Толькі 24 сакавіка 1994 г. Карытас атрымаў афіцыйную рэгістрацыю Дыяцэзіяльнай грамадскай дабрачыннай арганізацыі.

Асноўнай задачай Карытас была каардынацыя дабрачынных праграм Каталіцкага Касцёла на тэрыторыі Гродзенскай дыяцэзіі. На працу запрашаліся валанцёры розных прафесій і кваліфікацый для аказання дапамогі ў стварэнні функцыянальнай структуры і наладжанай матэрыяльна-тэхнічнай базы арганізацыі. У 1994 былі адкрыты офіс "Карытас", сацыяльны цэнтр па размеркаванні гуманітарнай дапамогі і дабрачынная аптэка. Дапамога і гуманітарныя грузы паступалі ў той час ад ахвярадаўцаў з Аўстрыі, Даніі, Германіі, Ірландыі, Польшчы і ЗША.

Першым дырэктарам Карытас быў вікарый гродзенскага катэдральнага касцёла ксёндз Анатоль Маркоўскі. Пазней яго змяніў на гэтай пасадзе пробашч касцёла з Навагрудка ксёндз Антоні Дзям'янка, які ў цяперашні час з'яўляецца біскупам Пінскай дыяцэзіі і старшынёй Рады пра Канферэнцыі Каталіцкіх Біскупаў у Беларусі па справах дабрачыннасці, міру і справядлівасці. У 1999 - 2000 гады абавязкі дырэктара "Карытас" Гродзенскай дыяцэзіі выконваў кс. Рычард Якубец, пробашч парафіі ў горадзе Масты, яго змяніў пазней пробашч парафіі Гродна - Паўднёвы ксёндз Антоні Абухоўскі, ён працаваў да 2005 года.

З першых дзён сваёй дзейнасці "Карытас" Гродзенскай дыяцэзіі цесна супрацоўнічаў з сёстрамі Інстытута Шанштацкіх сясцёр Брыгітай Бялай, Францішкай Ожэл і Марыяй Асінскай. Яны паспяхова выконвалі функцыю намесніка дырэктара ў пытаннях замежных сувязяў і кантактаў з замежнымі арганізацыямі. З 2004 па 2009 гады гэтую пасаду займала сястра Эгілія Паўліш.

У 1999 арганізацыя "Карытас" Гродзенскай дыяцэзіі прайшла перарэгістрацыю і атрымала статус дабрачыннага каталіцкага таварыства, якое дзейнічае на тэрыторыі Гродзенскай вобласці.

Праекты:

Дзіцячы аздараўленчы лагер «Нецеч»

Праект дзейнічае з 1997 года

Арганізацыя аздараўленчага адпачынку на тэрыторыі Рэспублікі Беларусь для дзяцей з бедных, шматдзетных, няпоўных і іншых сацыяльна-неабароненых сем'яў. Пачынаючы з 1992 года "Карытас" арганізоўваў паездкі дзяцей на аздараўленчы адпачынак у Аўстрыю і Польшчу. Першы лагер адпачынку для дзяўчынак на беларускай тэрыторыі быў створаны ў вёсцы Ішчэльна Шчучынскага раёна. У 1997 была створана новая зона адпачынку для дзяцей пад Лідай у вёсцы Нецеч.

«Сацыяльные сталовыя ў парафіях»

Праект дзейнічае з 1996 г.

"Карытас" Гродзенскай дыяцэзіі разам з законнымі сёстрамі - назарэцянкамі арганізавалі сталовую для малазабяспечаных грамадзян г. Гродна. Штодня больш за 200 патрабуючых асоб могуць атрымаць бясплатную ежу.

Рамонт Епархіяльнага «Дома Міласэрнасці»

Рамонт будынка Епархіяльнага «Дома Міласэрнасці» з мэтай стварэння ўмоў для правядзення рэлігійных і адукацыйных мерапрыемстваў, духоўных сустрэч, семінараў, адпачынку дзяцей і прыёму паломнікаў.

«Кампютэрны Карытас Клуб»

Павышэнне ўзроўню адукаванасці жыхароў горада Гродна, абмежаваных у фінансавых сродках, спрашчэнне даступнасці да базавых ведаў моў і інфарматыкі з дапамогай моўных і камп'ютэрных курсаў.

«Мабільная сацыяльная кансультацыя ў парафіях»

Забеспячэнне даступнасці прававой інфармацыі найбольш якія жывуць у нястачы слаям насельніцтва, якія жывуць у нястачы з мэтай павелічэння эфектыўнасці аказання дапамогі ў вырашэнні сацыяльна-грамадскіх праблем, па сродках правядзення мабільных юрыдычных кансультацый для насельніцтва.

«Сацыяльная падтрымка прыходаў у г. Іўе. г. Гродна, г. Ліда»

Дапамога ў мытным афармленні грузаў з гуманітарнай дапамогай, якія прыбываюць у адрас прыходаў у г. Іўе. г. Гродна, г. Ліда, а таксама аказанне сацыяльнай дапамогі людзям, якія жывуць у нястачы.

«Дапамога дзецям «Анёлы дабра»

Забеспячэнне эмацыйнай разгрузкі і стварэнне бяспечнай, камфортнай і сяброўскай атмасферы для маленькіх пацыентаў, якія апынуліся ў артапеда-траўматалагічным аддзяленні дзіцячай абласной бальніцы г. Гродна.

«Дапамога украінскім бежанцам»

Аказанне сацыяльнай дапамогі ўкраінцам, які прыбыў у Гродна і Гарадзенскую вобласць і тым, хто звярнуўся па дапамогу ў Карытас Гродзенскай дыяцэзіі.

Групы «Карытас» дашкольнага выхавання для дзяцей-інвалідаў

Рэалізацыя асноўных задач дашкольнай адукацыі: стварэнне спрыяльных умоў для паўнавартаснага пражывання дзіцяці-інваліда дашкольнага дзяцінства, фарміраванне асноў базавай культуры асобы, ўсебаковае развіццё псіхічных і фізічных якасцяў у адпаведнасці з узроставымі і індывідуальнымі асаблівасцямі, падрыхтоўка дзіцяці да жыцця ў сучасным грамадстве, аказанне дапамогі сям'і ў выхаванні дзяцей.

«Валанцёрскі клуб»

Стварэнне, умацаванне і развіццё валанцёрскага руху «Карытас» у Гродзенскай дыяцэзіі.

«Сацыяльны пункт»

Зніжэнне ўзроўню беднасці сярод найбольш маючых патрэбу жыхароў г. Гродна і Гродзенскай вобласці шляхам аказання гуманітарнай дапамогі.

«Інтэграцыйныя пакоі для дзяцей у парафіях Гродзенскай дыяцэзіі»

Адаптацыя памяшканняў 5-ці інтэграцыйных пакояў у г. Гродна, г. Ліда, г. Астравец, г. Ашмяны, г. Смаргонь.

Сацыяльны аптэчны пункт/Сацыяльная медыцынская дапамога/Закупка мед. тэхнікі для інвалідаў

Аказанне экстраннай дапамогі ў набыцці неабходных медыкаментаў і тавараў медыцынскага прызначэння для хворых, якія знаходзяцца ў цяжкай матэрыяльнай сітуацыі.

З першых дзён сваёй дзейнасці разам з матэрыяльнай дапамогай дабрачыннае каталіцкае таварыства "Карытас" аказвае і духоўную падтрымку, вядзе праз сацыяльную кансультацыю прыём грамадзян, арганізуе адукацыйныя экскурсіі для дзяцей і моладзі, падтрымлівае людзей у цяжкай жыццёвай сітуацыі, займаецца сацыяльным суправаджэннем зняволеных і прафілактыкай правапарушэнняў, арганізуе адукацыйныя праграмы для павышэння кваліфікацыі сваіх супрацоўнікаў і валанцёраў.

"Карытас" Гродзенскай дыяцэзіі вядзе шэраг дабрачынных праектаў, заўсёды імкнецца працягнуць руку дапамогі і адгукнуцца на заклік падтрымаць шматдзетныя сем'і, дзяцей і людзей з абмежаванымі магчымасцямі, адзінокіх пажылых грамадзян, пенсіянераў і бяздомных.