У Беларусі сям'я, якая нарадзіла трэцяе дзіця, мае высокія шанцы не толькі атрымаць ільготную кватэру, але і апынуцца за рысай беднасці. Бо беднасць сярод шматдзетных сем'яў сустракаецца нашмат часцей, чым у сярэднім па рэспубліцы.
У Беларусі 70% малазабяспечаных хатніх гаспадарак - гэта сем'і з дзецьмі, сведчаць дадзеныя афіцыйнай статыстыкі. Узровень беднасці высокі нават там, дзе ёсць толькі адно дзіця. Сярод сем'яў, якія выхоўваюць траіх і больш дзяцей, кожная пятая з'яўляецца малазабяспечанай.

З адмысловага статыстычнага зборніка, выпушчанага Белстатам па выніках г 2014 году, мы можам падрабязней даведацца, у якіх умовах жывуць сем'і, якія выхоўваюць дзяцей да 18 гадоў. Дадзеныя атрыманы шляхам выбарачнага абследавання хатніх гаспадарак.

Грошы

У мінулым годзе ў сем'ях з дзецьмі на кожнага з яе членаў прыходзілася ў сярэднім 2800000 рублёў рэсурсаў у месяц (рэсурсы, акрамя грашовых даходаў, ўключаюць кошт атрыманых льгот - .. Кшталту харчавання ў школе, праезду ў транспарце і т д, а таксама кошт прадуктаў з уласнага агароду).
Велічыня рэсурсаў, на якія жывуць члены сем'яў з дзецьмі, прыкметна ніжэй сярэдняга значэння па краіне, якое ў мінулым годзе раўнялася 3.400.000 рублёў у месяц.
Выжыць беларускім дзецям дапамагаюць бабулі і іншыя сваякі. Тут паказальная структура даходаў сем'яў з дзецьмі: у іх, акрамя заробкаў, істотную долю складае пенсія - 7%, дапамогі - 8% і матэрыяльная дапамога ад сваякоў і сяброў - 7%.

Жылплошча
14% сем'яў з дзецьмі жывуць у аднапакаёвых кватэрах. Сярод сем'яў з двума і больш дзецьмі 16% жыве ў памяшканнях, дзе на кожнага чалавека прыходзіцца менш за 10 м кв. жылплошчы.
Не задаволеныя ўмовамі пражывання 32% сем'яў - яны скардзяцца на недастатковую плошчу і на тое, што ў іх няма асобнага жылля (мабыць, у кватэрах пражывае адразу некалькі пакаленняў).

Матэрыяльныя ўмовы
Сем'і, якія маюць дзяцей, не абдзелены прадметамі працяглага карыстання:     на 100 хатніх гаспадарак даводзіцца 167 тэлевізараў, 130 кампутараў, 98 пральных машын, 92 пыласоса.
Складаней з абнаўленнем адзення і абутку сваім дзецям па меры іх росту - такія цяжкасці адчуваюць 10% сем'яў з трыма і больш дзецьмі.
Яшчэ 7,7% маюць праблемы са своечасовай аплатай жыллёва-камунальных паслуг.

Горш за ўсё адзінокім маці
На думку сацыёлага, аналітыка Беларускага інстытута стратэгічных даследаванняў Алены Арцёменка, найбольш уразлівымі ў Беларусі з'яўляюцца няпоўныя сем'і. А такой, паводле статыстыкі, аказваецца кожная пятая сям'я, якая выхоўвае дзяцей.
«У пэўны момант дзяржава знізіла дапамогу для маці-адзіночак, таму што змагалася з сітуацыяй, калі людзі не рэгістравалі шлюб у надзеі атрымаць больш высокі дапаможнік. Маці-адзіночак зраўнялі з астатнімі. Цяпер, калі жанчына вымушана выхоўваць дзіця адна, у яе вырастае рызыка траплення за рысу беднасці »,     - патлумачыла эксперт.
Дарэчы, аб маці- адзіночках: статыстыкі па нявыплаце аліментаў мы не знайшлі, аднак, мяркуючы па запытах ў інтэрнэце, не ўсім сем'ям атрымоўваецца лёгка іх атрымаць.

Як палепшыць жыццё шматдзетных?
Каб знізіць беднасць сярод сем'яў з дзецьмі, на думку Алены Арцёменка, неабходна перайсці на сістэму адраснай сацыяльнай дапамогі. Калі прадастаўляць льготы і іншую дапамогу не ўсім запар, а толькі тым, хто ў ёй мае патрэбу, можна будзе павялічыць памер гэтай дапамогі, лічыць эксперт.
Эканамісты Даследчага цэнтра ІПМ падкрэсліваюць, што для зніжэння беднасці неабходны рост ўсёй эканомікі краіны. Пакуль эканоміка стагнуе, значнага паляпшэння матэрыяльнага становішча уразлівых груп чакаць не даводзіцца.

Інфармацыя па справе
Колькасць шматдзетных сем'яў у Беларусі расце: па перапісу 2009 года іх налічвалася 62,4 тысячы, тады як у мінулым годзе Міністэрства працы і сацыяльнай абароны назвала лічбу ў 70.900.
Дзяржава стымулюе нараджэнне трэцяга дзіцяці шляхам прадастаўлення льгот. Самая запатрабаваная льгота - на жыллё. Пры нараджэнні трэцяга дзіцяці ў сям'і дзяржава пагашае 75% ільготнага крэдыту на будаўніцтва жылля, пры нараджэнні чацвёртага і наступных - 100%.
У 2014 годзе кожная трэцяя шматдзетная сям'я мела патрэбу ў паляпшэнні жыллёвых умоў.

Паводле finance.tut.by